Anne ve baba artık birbirini sevmediğinde ve ayrı yaşamaya karar verdiğinde çocuk sanki dünyası alt üst olmuş gibi hissedebilir. Çocuğun hissettiği üzüntü seviyesi, çiftin nasıl ayrıldığına, çocuğun yaşına, konuyu ne kadar anlayabildiğine ve ebeveyninden, ailelerinden ve arkadaşlarından aldıkları desteğe bağlı olarak değişebilir.
18 ay ila 6 yaş arası çocuklarda
Gelişimsel gerilemeler olabilir. Tuvalet eğitimi kazanmış olmasına rağmen alt ıslatma, parmak emme, öfke nöbetleri ve benlik gelişim sürecinde de olduğu için kendini boşanmadan sorumlu hissetme gibi duygusal etkiler de gösterebilir.
Okul çağındaki çocuklarda
Akademik başarısızlık, içe kapanma, yalnızlık hissi görülebilir. Ergenlik döneminde ise, anne ve baba kendi yaşantılarına dalarak çocukla ilgilenmemeye başladıysa, çocuk da arkadaşlarına çok yönelebilir. Çünkü ergenlik döneminde bir gruba ait olma gibi duygusal ihtiyaçlar doğabilir. Alkol, madde kullanımı, evden kaçma gibi davranışsal ve duygusal sorunlar da yaşanabilir.
Ebeveyn ilişkisi çok gergin veya sorunlu olsa bile
Çocuklar yine de ayrılıkla ilgili karışık duygulara sahip olabilir. Pek çok çocuk, anne ve babasının tekrar bir araya gelmesini ister.
Daha fazla detaylandırmak gerekirse
- Çocukta bir şeyini kaybetmiş hissi vardır. Sadece bir ebeveynden ayrılma durumu, yalnızca evini değil, tüm yaşam tarzınızı da kaybettiğini hissettirebilir.
- Çocuk kısa süreli yalnız kalmalardan dahi korkabilir. “Babam gittiyse/annem gittiyse eğer diğeri de gidebilir.” düşünceleri oluşabilir.
- İlişkinin bozulma sebebi olarak ebeveyninden birine veya her ikisine de kızabilir veya suçlayabilir.
- Konu kendisinin dışında olduğu halde durumu bireyselleştirerek, kendisini reddedilmiş ve güvensiz hissedebilir.
YAPIN
- Çocuklarınızın hâlâ onları seven ebeveynleri olduğunu hatırlamalarını ve onlarla ilgilenmeyi ve önemsemeyi sürdüreceğinizi bilmesini sağlamalısınız.
- Çocuklarınızı kendi endişelerinden koruyun. Olanların sorumluluğunun çocukların değil sizinle alakalı olduğunu açıkça belirtin.
- Konuşmaya açık olduğunuzu söyleyin. Çocuğunuzun sadece olan biteni bilmesi her zaman yeterli olmayabilir. Merak ettiği konularda soru sormasını destekleyin.
- Çocuğunuzla vakit geçirmek için zaman ayırın ve görüşme planlarına uyum gösterin.
- Boşanma öncesinde olduğu gibi arkadaş grupları veya geniş aile içi etkinliklerde bir araya gelmeye özen gösterin.
YAPMAYIN
- Çocuğunuzdan taraf tutmasını istemeyin: "Kiminle yaşamak istersin?" gibi sorular sormayın.
- Çocuğunuza diğer ebeveynin ne yaptığıyla ilgili meraklı sorular sormayın.
- Eski eşinize geri dönmek için çocuğunuzu silah olarak kullanmayın.
- Eski eşinizle ilgili eleştirel veya suçlayıcı konuşmayın.
- Çocuğunuzun eski eşinizin rolünü üstlenmesini beklemeyin.
Püf Noktaları ve Öneriler
Hayatınızda mümkün olduğunca az değişiklik yapın. Bu, çocuğunuzun, zorluklara rağmen sevdiklerinin hala onları önemsediğini ve hayatın makul ölçüde normal olabileceğini hissetmesine yardımcı olacaktır. Çocuğunuzu çatışmanın içine çekmemek çok önemlidir.
Yukarıdaki önerilerden sonuç alamazsanız değerlendirme seansı almanız çocuğunuzun geleceği için çok önemlidir.
Minnettarım
Zeynep hocam tüm sorunlarımızı çözdü, çocuğumuz kendini buldu. Kesinlikle tavsiye ederim.